Wat betekent het om Vrouw te Zijn?

Een vrouw is een prachtig wezen dat in mijn ogen een geheel is opgebouwd uit 5 aspecten; DNA, Lichaam, Geest, Ziel en Zijn. Als alle aspecten gezond zijn en in balans kun je optimaal genieten van jouw VrouwZijn. Je kunt bergen verzetten, multi-tasken, zorgen voor anderen, een geweldige vriendin, moeder, partner, dochter, werkneemster of baas zijn. Je hebt voldoende energie om een gezonde lifestyle vast te houden en geniet van jouw leven. In de huidige maatschappij zien we, helaas, dat het lastig kan zijn om op deze wijze te leven. Er wordt veel van vrouwen gevraagd en vaak worden vrouwen overvraagd in meerdere rollen die zij vervullen. Het lukt een lange periode om al deze rollen als ballen in de lucht te houden. We kunnen uitstekend jongleren, dat gaat als van nature. In de tijd van verzamelaars konden wij eten verzamelen met onze kinderen op onze rug. Er was tijd om te rusten en minder prikkels die ons brein konden afleiden van onze taken. Rust was volledige rust, niet even op social media checken wat er allemaal in de wereld gebeurd is. Er zijn talloze verschillen te bedenken tussen toen en nu. Belangrijk is dat onze belastbaarheid minder goed is aangepast aan de informatiegolven die wij over ons heen krijgen. Hierdoor kan er een disbalans ontstaan. Ziekte, stress, de overgang en een verminderde zelfzorg verstoren dan één of meerdere aspecten van ons VrouwZijn. Wat heeft geleid tot de disbalans kan een aangrijpingspunt zijn bij het zetten van de juiste stappen op weg naar evenwicht.  

 

Hieronder staan de 5 aspecten van VrouwZijn kort toegelicht.

Als je op het pictogram van een aspect klikt ga je naar de desbetreffende webpagina. Daar is meer informatie en kun je zien welke workshops voor dat aspect zijn ontwikkeld. In onze agenda staan bij workshops die specifiek op 1 aspect gericht zijn het desbetreffende pictogram erbij afgebeeld. Zo zie je in één oogopslag welke workshop is gericht op het aspect waar jouw aandacht naar uitgaat.

 

DNA

DNA staat voor de kenmerken die wij hebben meegekregen van onze ouders en voorouders én eventueel doorgeven aan onze kinderen en toekomstige generaties. Ons DNA bepaalt voor een groot deel hoe wij geboren worden. Hoe onze uiterlijke kenmerken zullen zijn en worden, hoe onze persoonlijkheidsstructuur zich kan ontwikkelen, hoe kwetsbaar wij zijn voor bepaalde ziekten en hoe sterk wij zijn.

 

LICHAAM

Een vrouwenlichaam is prachtig. Als ons lichaam gezond is draagt het ons en zorgt ervoor dat we dansen, wandelen, zwemmen, schoonmaken, knuffelen enz. Onder lichaam versta ik wat we zien aan de buitenkant, onze huid en uiterlijke kenmerken. En de binnenkant, onze organen, hormonen, bloedsomloop enz.

Voor een goede balans is het belangrijk om gezond te eten, drinken en te bewegen. Zelfzorg staat centraal in workshops voor ons lichaam.

GEEST

Onze geest staat voor onze gedachten en ratio. Het zijn onze bewuste gedachteprocessen en de bijbehorende emoties. Indien je denkt aan een gezellig etentje met een vriendin ervaar je direct een gevoel van blijdschap. Als je vervolgens beseft dat door omstandigheden jullie nu niet samen kunnen zijn kun je verdrietig worden.

De psychologie richt zich m.n. op onze geest. Je kunt individuele sessies boeken of workshops gericht op onze geest.

 

ZIEL

Onze ziel staat voor onze Spirit en Soul. Het is het deel van onszelf wat ongrijpbaar is en oh zo uniek. Vele filosofen en godsdiensten hebben geprobeerd onze ziel te omschrijven. Dat zal ik niet beter kunnen en houd het daarom simpel. Voor mij is het dat vlammetje dat in ons binnenste brand en ons maakt tot wie we nu in dit leven zijn. Het is het onbewuste van onszelf dat in kleine momenten ineens aanwezig is en vervaagt voordat je je het beseft.

ZIJN

Ons Zijn staat voor ons innerlijk licht dat wij meenemen door onze levens heen. Door godsdiensten wordt dit licht wel omschreven als goddelijk licht, door anderen als een deel van het Universum of Alles.

Voor mij vallen in ons Zijn alle aspecten van VrouwZijn samen. Zijn is daarmee meer dan de som der 5 delen. Zijn stijgt ver boven onszelf uit. Als wij in balans zijn kunnen we ons Zijn bewust ervaren. Dan is er serene rust en gelukzaligheid.