Trust the Universe

Gepubliceerd op 13 mei 2023 om 08:19

Geld is een bijzonder ruilmiddel. Het is zoveel meer geworden dan ooit de bedoeling was. In mijn hoorcolleges in de Economische Psychologie heb ik uitgelegd dat mensen vreemde gewoonten en gedachten hebben ontwikkeld mbt geld. Neem bijvoorbeeld de spaarpotjes van vroeger, waarbij het weekloon direct in verschillende spaarpotjes werd opgedeeld. Een deel voor eten, een deel voor de huur, een ander deel voor kleding enzovoorts. Als er een nieuwe jas nodig was en het spaarpotje voor kleding was leeg, nou ja, dan kwam er geen nieuwe jas. Bibberend liep een gezinslid in de winterkou, want er was geen geld. Er was wel geld. Alleen dat zat in het potje voor de huur. Daar zat meer in dan de maandelijkse huur was, want je moet wel altijd de huur kunnen betalen. Uit dat potje een nieuwe jas kopen. Nee, dat kon echt niet.

Bijzonder dat menselijk brein, zeker als het om geld gaat.

Mijn brein doet ook raar als het om geld gaat. Wat is mijn uurloon, wat is mijn werk waard? Ik kreeg het maar niet bedacht. Een psycholoog krijgt 80 euro voor een uur van de zorgverzekeraar, maar in de vrije sector is dat al snel 130 euro. Een healing kost 90 euro, maar een ademsessie in Amsterdam met gemak 250 euro.
Ik heb het omgedraaid. Het maakt namelijk niet uit wat ik vind dat ik moet verdienen. Het gaat erom dat ik doe waar ik voldoening uithaal. Mijn levensdoel bereiken, zeg maar. Voor mij is het helen van anderen, mijn kennis en kunde overdragen én een bijdrage kunnen leveren aan een liefdevollere en gezondere maatschappij waar het in mijn leven omdraait. Dat kunnen doen is al een geschenk. Een geschenk dat ik heb gekregen van het universum. Daarom schenk ik mijn tijd, kennis en kunde aan een ieder die daar respectvol mee om kan gaan. Die ander geeft wat hij/zij het waard vond. Het universum zorgt voor de balans, daar vertrouw ik op.

Liefdevolle groet,
Sas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.